Logo

Boilie bez konzervace

Michal Latocha
Michal Latocha
13.05.2021

Boilie bez konzervace

Latisbaits je soustředěno na výrobu boilie bez konzervantů a dalších přísad, které by rybám mohly při trávení způsobovat zažívací problémy. V dnešní době se z 90% prodávají boilie s konzervanty pro dlouhodobější použití a pohodlí rybářů. Výhoda konzervantů v boilie spočívá v tom, že kdykoliv otevřete obal, boilie zůstává vždy čerstvé, tudíž nehrozí zaplísnění a následná degradace produktu. Tím pádem se jedná o ideální návnadu a nástrahu pro rybáře, ale otázkou zůstává – je to ideální i pro ryby?

Konzervovat ano či ne?

Již delší dobu se zabývám složením potravin, které my lidé jíme a v jaké kvalitě… Touto problematikou jsem se začal zabývat i ve výrobě krmení pro ryby. Jako příklad bych uvedl jídla chemicky upravené, které mají dlouhou životnost a jsou určené pro lidi. Tyto potraviny mají na zadní straně obalu napsané složení – z čeho se skládají + různé ,,E“ složky (záměrně je nevypisují). Ne vždy tyto složky jsou škodlivé pro lidi, ale chceme to jíst? A co takhle Glutaman sodný (E 621), neříkám, že je pro tělo škodlivý, ale dokáže člověku akorát zpříjemnit intenzitu chuti pokrmu, bez zjištění reálné chutě daného výrobku. A tuto myšlenku jsem chtěl zrealizovat i ve výrobě boilie.

Výroba boilie

Osobně výrobu boilie beru jako velkou výzvu a proto chci použít jen ty složky, které budou pro ryby velmi lákavé a zároveň bez přidaných konzervantů. Většina rybářů ví, že ryby mají mnohonásobně lepší čich než lidi. Dále pak díky různých částí těla dokáže kapr velmi dobře rozeznat kvalitní a vysoce výživnou potravu. Tímto jsem se opravdu dlouho zabýval, a proto osobně nikdy nechci záměrně použít jiný konzervant než přírodní!!! Osobně věřím, že takto vyrobené nástrahy jsou pro ryby mnohem chutnější a pro rybáře úspěšnější.

Co beru jako přírodní konzervant?

Přírodní konzervanty se získávají z rostlin a živočichů. Pro výrobu boilie používám dva – sůl a cukr. Tyto dvě složky obohacují chuť boilie, což je pro kapry na první pozření velmi důležité. Sice neslouží jako 100% konzervant, ale pomohou k jeho konzervaci. Teplota a vlhkost prostředí určuje v tomto případě životnost boilie.

Jak ideálně zajistit čerstvost boilie? A zamezit jeho znehodnocení?

Ideální je vysušit boilie dle vlastní potřeby na požadovanou tvrdost a zamrazit, případně ponechat v chladu – ideálně v lednici. V případě, že tyto možnosti nemáte, je možné použít sůl a cukr. Tyto dvě látky zpomalí boilie v jeho znehodnocení, nejedná se však o dlouhodobý proces v řádech měsíců.

Závěr

Toto je pouze můj pohled na danou problematiku, který vznikl na popud Vašich poměrně častých dotazů na produkty Latisbaits a proto jsem se pokusil pár větami popsat, proč se konzervantům vyhýbám. Určitě spousta lidí bude mít na toto opačný, jiný názor a budou tvrdit, že konzervanty rybám nevadí. Každý máme na to svůj názor, ale jedno vím: „veškeré domácí produkty bez chemie chutnají nejlépe.“

 

Sdílejte článek

Pinterest

Podobné články

Sweet fruit II

Zdravím všechny fanoušky Latis baits. před pár týdny nám rok 2022 přinesl nového člena Latis baits a teď Vám taky představuji novinku pro tento rok – Sweet fruit II. Udělat nové boilie bylo minulý rok hlavním tématem na Latis baits srazu. Padla tam spousta názorů, jaké by mělo být. Jelikož cílem Latis baits není mít…

Diskuze k článku

Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Odeslat komentář